bloemen sparen

Veilige omgeving belangrijk voor kinderen met en zonder ADHD

Een veilige omgeving voor kinderen mag nooit ontbreken. In een veilige omgeving kunnen kinderen met of zonder ADHD zich een stuk beter ontwikkelen. En trouwens: het kind heeft er recht op dat het in een veilige omgeving opgroeit. Veilig wat betreft verkeer, speelgoed afgestemd op de leeftijd, een veilig bed, een veilige inrichting, een veilig kinderzitje op de fiets en in de auto, veilig buiten kunnen speelgoed (veilige schommel bijvoorbeeld), maar ook veilig wat betreft de omgang met de ouders en de rest van het gezin, school, de buurt. Dat betekent, geen pestgedrag, voldoende positieve aandacht, geen verwaarlozing omdat het kind altijd zo druk is, impulsief en andere kenmerken van ADHD vertoont.


En ook acceptatie van het kind, geen schuldgevoel aanpraten omdat het anders is, voldoende en de juiste begeleiding geven en eventueel professionele hulp inschakelen

Elk kind heeft liefde, nabijheid en de juiste hulp van een volwassene nodig om zich optimaal te ontwikkelen. Ook het kind met ADHD, dat zich vaak afzijdig houdt, omdat het voelt dat het anders is. Het weet dat anderen hem of haar vreemd vinden.

Bevestiging van veilige omgeving

Daarom ook heeft een kind met ADHD veel meer bevestiging nodig van de ouders, broers, zussen, grootouders (die een kind met ADHD vaak lastig vinden, ze kennen ADHD niet), de leerkracht op school, vriendjes en vriendinnen (die het vaak niet eens heeft, omdat het anders is). Begeleiding voor een kind met ADHD is intensief en kan soms een leven lang duren. Vraag hulp als het je teveel wordt. Je hoeft het niet alleen te doen.

Naast praktische hulp, even ontlast worden omdat een ander de zorg overneemt, kun je ook handvatten aangereikt krijgen, om het leven een stukje eenvoudiger te maken voor je kind en voor jezelf.Reacties

Geef een reactie