Uitstelgedrag is één van de vele kenmerken van ADHD. Uitstelgedrag kan diverse oorzaken hebben. Onderstaand worden er enkele genoemd, wellicht kun je zelf het rijtje langer maken.
- Gewoon geen zin
- Geen tijd
- De opdracht is te moeilijk
- De opdracht is niet te overzien
- De opdracht is niet uitdagend genoeg
- Kind ziet er het nut niet van in om een taak uit te voeren
- Er zijn andere leukere dingen te doen
Je komt uitstelgedrag bij kinderen van alle leeftijden tegen, maar ook bij volwassenen met of zonder ADHD. De oorzaak ervan zal bij een kind met ADHD waarschijnlijk anders zijn dan bij een kind zonder ADHD. Zoals je een kind met ADHD met veel zaken moet sturen, geldt dat ook als het uitstelgedrag vertoont. Begeleid je kind daarin, om dit te veranderen. Niet door boos op te treden en te dreigen met straf, maar liefdevol en door praktische hulp te bieden. Hoe je die praktische hulp inzet, zal afhankelijk zijn van de leeftijd van het kind. Een jong kind pak je bij de hand en je gaat samen de opdracht uitvoeren. Een wat ouder kind heeft een andere aanpak nodig. Zet er iets leuks tegenover als de opdracht goed wordt uitgevoerd. Soms is het nodig een opdracht in stukjes te “snijden”. Je merkt het wel als je kind de taak niet overziet.
Hoe help je jouw kind bij uitstelgedrag?
- Probeer er achter te komen waarom een taak niet wordt uitgevoerd
- Door zelf het goede voorbeeld te volgen en dit te benoemen kun jij je kind helpen uitstelgedrag in te perken (voorbeeldgedrag tonen)
- Door een opdracht kleiner te maken, zodat deze behapbaar is
- Door een opdracht interessant genoeg te maken
- Door tijdens het uitvoeren van de opdracht interesse te tonen en het kind met woorden te belonen, zodat jouw kind ermee verder gaat
- Door zelf mee te helpen aan de taak als je ziet dat je kind het te zwaar heeft
- Voor het oudere kind, kun je proberen om het de gevolgen van uitstelgedrag te laten ervaren
een voorbeeld, jouw puber heeft zijn/haar sportkleding niet in de wasmand gegooid, na herhaaldelijk erop gewezen te hebben, blijft de sportkleding op de stoel in de slaapkamer liggen. Op de dag dat hij/zij gymles heeft is de sportkleding niet gewassen.. Sommigen zullen hieruit lering trekken anderen niet. Het blijft uitproberen wat er lukt. Als ouders dien je een grote trukendoos te hebben om weer wat nieuws te verzinnen. Praat met een professioneel begeleider en met andere ouders, die een kind met ADHD opvoeden, waarmee je wellicht wat tips kunt uitwisselen.
Wat heeft het kind nodig om uitstelgedrag aan te pakken?
- Het moet leren om in kleine stapjes korte doelen te stellen om daardoor later lange termijn doelen aan te kunnen pakken en dus niet uit te stellen.
- Het kind dient rust in hoofd en lichaam te hebben. Teveel te doen, te druk en onrust zorgen ervoor dat het al moe is voordat het aan de taak begint.
- Het kind moet gemotiveerd zijn om een taak uit te voeren.
- Er dient weinig tot geen afleiding in de buurt te zijn op het moment dat het een taak moet verrichten.
- Het kind moet niet gestrest zijn, want dan kan het zich niet concentreren.
- Het kind dient voldoende zelfvertrouwen te hebben dat het de taak kan uitvoeren.
Geef een reactie