ADHD is geen ziekte zoals wij een ziekte zien. Meestal is er geen medisch probleem en is er ook geen afwijking in de hersenen. Een psychiater is dus meestal niet nodig (alleen als er medicatie moet worden voorgeschreven), een gedragswetenschapper of gedragsdeskundige kan uitkomst bieden. ADHD is een aandoening of stoornis waarmee diegene die ermee is belast levenslang rekening moet houden en zijn of haar omgeving ook. Heb je de aandoening ADHD dan heb je gedragsproblemen. De ene persoon ervaart ze heftiger dan de andere. ADHD kan een grote impact hebben op sociale integratie.
Kenmerken ADHD
Voorbeelden van de kenmerken van ADHD, waar velen last van hebben, zijn: hyperactiviteit, slechte concentratie, snel afgeleid zijn, niet kunnen plannen, zelf geen structuur kunnen aanbrengen in het dagelijkse leven, vergeetachtigheid, impulsieve acties en reacties, niet stil kunnen zitten. ADHD verdwijnt niet als je een therapie volgt of medicatie gebruikt. De aandoening kan er wel beter draagbaar door worden, maar dat is per persoon anders.
Chronisch en erfelijk
ADHD is chronisch en kan door een van de ouders zijn doorgegeven, de aandoening is in ongeveer 80% van de gevallen erfelijk. Het is erg fijn als iemand zijn of haar ADHD kan accepteren, dat maakt het leven een stuk eenvoudiger. Jezelf nemen zoals je bent en proberen om je er niet druk over te maken en dat geldt eveneens voor de omgeving. Maar dat is moeilijk en voor sommigen zelfs onbereikbaar. In die gevallen of omdat je er niet graag alleen voor staat kun je te allen tijde contact opnemen met een ADHD coach, die je graag hulp biedt en begeleidt bij alles waar jij tegenaan loopt, of waarbij je graag advies van een deskundige krijgt.
ADHD en omgeving
ADHD wordt nog te vaak niet serieus genomen door de omgeving (iemand wordt lastig of verwend genoemd, “hij/zij wil altijd aandacht”) en dat maakt het voor degene met ADHD nog moeilijker contact te maken en contacten te onderhouden. Daardoor zou hij/zij in een sociaal isolement kunnen geraken. Er is begrip nodig van de omgeving en wat hulp bij de dagelijkse handelingen, waardoor ADHD wellicht wat minder problematisch zou zijn. Totale acceptatie, dat zou mooi zijn. Degene met ADHD kan daar zelf ook aan bijdragen met behulp van de tips van een ADHD coach.
Geef een reactie