ADHD en agenda bijhouden

ADHD en agenda bijhoudenADHD en agenda bijhouden hoe pak je het aan? Voor iemand met ADHD is een agenda een prima houvast. Deze biedt orde en structuur van de dag. Het is echter wel noodzakelijk dat de agenda op de juiste manier en consequent wordt ingevuld en dat het gebruik ervan goed wordt aangeleerd. Je kunt de duurste agenda aanschaffen, maar zonder te weten hoe deze te gebruiken en dat elke dag ook te doen, heeft dat geen enkele zin.Waar let je op bij de aanschaf van een agenda?

De gebruiksvriendelijkheid is erg belangrijk als je een agenda aanschaft. Die zal voor iedereen anders zijn. Bekijk daarom online welke agenda’s voor kinderen en volwassenen met ADHD er op de markt zijn. Iemand die liever niet digitaal bezig is of daar niet in thuis is, zal aan een papieren agenda de voorkeur geven. Iemand die daarin zeer gedreven is, zal zeker voor een digitale agenda kiezen. Bekijk het aanbod en de verschillen tussen de opties. Lees zeker ook de reviews van gebruikers.

Voorbeelden van agenda’s voor kinderen en volwassenen met ADHD

Je kunt agenda’s onderverdelen in verschillende uitvoeringen:

  • Er zijn dagagenda’s, week- en maandplanners. Ze geven rust, overzicht, stabiliteit, een stukje meer zelfstandigheid en daardoor meer eigenwaarde en ze zorgen voor orde in het dagelijkse leven.
  • Ze zijn op papier verkrijgbaar of kies je liever voor de app? Papieren agenda’s hebben bij de meeste mensen met ADHD de voorkeur. Taken worden genoteerd en het geeft voldoening ze af te vinken als de taak is verricht.
  • Je hebt de keuze uit klein, licht in gewicht en gemakkelijk mee te nemen of een grote uitvoering waarin veel plaats is voor het noteren van geluksmomentjes, herinneringen en dergelijke.
  • Agenda’s met of zonder toevoegingen van bijvoorbeeld stickers.
  • Een kleurrijke agenda met fraaie uitstraling of een strakke en eenvoudige uitvoering met weinig prikkels.

Heb je een ADHD coach of een begeleider, dan zal deze je helpen de juiste keuze te maken als je er niet uit komt. Je hoeft het niet alleen te doen. Vraag advies, deze coach is ervaren en deskundig op het gebied van ADHD.

Leuk weetje: Ook mensen zonder de aandoening ADHD zijn enthousiast over de speciale agenda’s voor mensen met ADHD, omdat deze zo overzichtelijk zijn en eenvoudig in het gebruik?

Geef een reactie