Ritalin en Concerta de verschillen – Moeder van kind met ADHD deelt haar ervaringen

Herkenning is wat veel volwassenen met ADHD zoeken. Ze willen begrepen worden, vinden het fijn als zij niet de enige zijn die ergens tegenaan lopen of ‘even met de handen in het haar zitten’. Daarom delen we ook ervaringen met jullie.Overgestapt van Ritalin naar Concerta, de verschillen. Mijn zoon heeft ADHD is 14 en gebruikt al medicijnen sinds zijn 6de levensjaar ongeveer. Eerst gebruikte hij Ritalin en nu Concerta. Wat me alleen tegen valt aan Concerta is, dat het te weinig doet aan het gedrag. Wel goed is zijn concentratie op school, maar thuis merk ik er weinig van.

Oke, als hij het medicijn niet in neemt, stuitert hij de hele dag door, maar het werkt niet zo goed als Ritalin deed, het was alleen jammer dat die de groei bij onze zoon tegen houdt. Scheelt ruim een hoofdlengte met zijn tweelingbroer die ‘gelukkig’ geen ADHD heeft, haha.

medicatie adhdWerking Concerta en Ritalin

Concerta medicijnen bevatten dezelfde werkzame stoffen als Ritalin, namelijk Methylfenidaat. Het verschil met Ritalin is dat je Concerta maar één keer per dag hoeft in te nemen. Het tablet is zo gemaakt dat het snel begint te werken, meestal na een half uur al. Concerta geeft langzaam ‘af’ in het lichaam en werkt ongeveer 8 uur tot 12 uur.

Daarintegen werkt Ritalin maar 2 tot 4 uur.

Als je dit leest, wat herken je dan in jouw situatie? Of misschien heb je vragen over de medicatie/werking, of ervaringen van anderen? Dit kun je altijd op het forum met elkaar delen en tips/ervaringen vragen. Iedereen is zijn eigen expert en kan misschien nog wel goede tips aan je geven. We doen het samen, elkaar steunen, elkaar helpen, ervaringen delen en zo ontdekken we nog meer van ons leuke ADHD wereldje. Het is niet altijd eenvoudig, maar samen kunnen we de grootste lol beleven en van elkaar leren (en dat is waar het toch om draait)!

1 gedachte over “Ritalin en Concerta de verschillen – Moeder van kind met ADHD deelt haar ervaringen”

 1. Mascha Brugman

  Hoi,
  Bij onze zoon Rick werkt Concerta ook erg goed voor zijn concentratie met name op school. In het begin was de dosering te hoog en werd hij overprikkeld. Nu heeft hij alleen nog last van maagklachten die vaak duiden op honger. Zodra hij een sultana of een snelle jelle eet wordt het gevoel in de buik minder en zo ook de misselijkheid. Het is wel dwingen om te eten, maar het werkt. Wij geloven in medicijnen in combinatie met gedragstherapy. Ook wil ik me meer gaan verdiepen in het Pelser dieet.
  Voor zijn gedrag volgen wij als ouders een PMTO training bij bureau Lindenhout in Arnhem en dat gaat prima. Wij leren Rick doormiddel van korte instructies dagelijkse zaken te doen. VB: Rick, hang nu je jas op de kapstok, a.u.b. En we leren hem en onszelf met een positieve blik te benaderen. Een kind heeft nl. 5x een positieve ervaring nodig om hem 1x binnen te krijgen, Terwijl een negatieve ervaring 5x langer blijft hangen. Ook leren wij als ouders in te zien dat 70% goed genoeg is voor onszelf en voor Rick. We zijn nu minder streng voor onszelf en ook voor Rick. Je wordt best met jezelf geconfronteerd maar het werkt echt als je er voor openstaat en wij hebben niet het gevoel dat het ligt aan onze opvoeding. Het is de manier van benaderen. Best lastig, maar het patroon wordt doorbroken.
  Nu gaat Rick binnenkort een Joep-Loep Training doen bij Bureau Rigtering in Arnhem. wij
  hopen hiemee dat hij leert omgaan met zijn beperkingen voor nu en in de toekomst.
  Groetjes,
  Mas

Geef een reactie