Er zijn in Nederland best veel mensen die de diagnose ADHD hebben gekregen, maar is dat dan voor allemaal hetzelfde? Nee, want je hebt ADHD in verschillende soorten en maten, de één merkt er veel van en anderen hebben er geen last van. Maar wat wel een puntje is wat bij mensen met ADHD vaak centraal staat, is de relatie met anderen.
Contact onderhouden
Niet iedereen is overal goed in en bij ADHD is het vaak zo dat mensen moeite hebben met contacten onderhouden. Ze praten vaak makkelijk met iedereen, maar dat wil niet zeggen dat het onderhouden ook zo vanzelfsprekend is. Vaak zijn mensen met ADHD met veel dingen tegelijk bezig en dan kan er wel eens wat vergeten worden. Of je denkt te hebben gereageerd en dan blijkt dat niet te zijn en wacht er nog iemand op een reactie van je.
Afspraken vergeten
Het vergeten van een afspraak is menselijk, maar bij ADHD kan dat wel eens vaker voorkomen. Dit is overigens niet bij iedereen zo. Sommige mensen schrijven alles op, houden alles netjes bij en komen altijd op tijd. Maar het kan ook wel eens anders zijn dat je zo druk bent en het gewoon echt vergeet. Dit kan gebeuren, maar afspraken vergeten is wel iets wat bij mensen met ADHD vaker voorkomt.
Enthousiast en daardoor ergens teveel in op gaan
Als je iets leuk vindt, dan vind je het als je ADHD hebt vaak ook echt leuk. Je gaat er echt in door, soms te erg. Je wil er dan bijv. alles over weten of alles van iets hebben en dan is het even een leuke hobby en dan ga je weer door met wat anders. Dit is de hyperfocus en die kan van korte duur zijn en soms houdt het wat langer aan. Maar verzamelen is ook iets wat bij ADHD hoort en daardoor kun je ook weer slechte relaties krijgen want je vergeet je contacten te onderhouden. Je bent dan te druk bezig met dat ene ding, wat op dat moment even een hobby voor je is.
Te veel plannen
Een ADHD’er kan heel goed zeggen is goed doe maar doe ik wel. Maar is er dan ook tijd voor? Geen idee, soms wel en soms is er teveel gepland en dan is het even chaos. Net zoals de tijd even vergeten omdat iets te leuk vindt. Door teveel te plannen kunnen ook slechte relaties ontstaan, omdat je afspraken vergeet of omdat je moet haasten omdat je nog zoveel moet doen. Daarom is het aan te raden om een weekplanning te maken.
Het is daarom een kunst om rustig aan te doen en ook tijd vrij te plannen met NIETS. Als je dan wat leuks gaat doen is het zo en anders heb je tijd voor andere dingen (zoals contacten die wat uitlopen omdat het gezellig is). Als je die moment zo in kunt plannen dan is er niets aan de hand en heb je wat meer speling, wat erg fijn kan werken!
Tips om te leren omgaan met ADHD
Nog een paar tips om beter om te leren gaan met iemand die ADHD heeft. Het is namelijk niet altijd makkelijk, maar iedereen is wie hij is. Iemand met ADHD zal het niet expres doen om te laat te komen, of iets te vergeten. Het is juist van belang dat je begrip hebt voor elkaar en dan kun je er samen ook om lachen.
- Is iemand te laat? Stuur dan een berichtje zoals ‘ben je me niet vergeten?’.
- Maar ook een lachende opmerking als iemand komt maar wat later is, vaak zullen ze zelf al aangeven sorry ben te laat want.. zo niet, dan kun je altijd eens vragen was het weer druk in je hoofd of was je weer ergens volop mee bezig. Je toont zo interesse, laat merken dat je het niet erg vindt, en dat is begripvol en zo kun je beter met elkaar omgaan dan door boos te worden.
- Je mag het natuurlijk gerust aangeven als je het vervelend vindt als iemand te laat is, maar blijf niet boos, zoek samen naar een oplossing. Misschien vindt iemand het fijn als je een uur van tevoren een berichtje stuurt of belt als herinnering van de afspraak. Je zou het altijd voor kunnen stellen, iedereen is anders maar wellicht staat iemand er open voor.
- Acceptatie is het belangrijkste, iedere keer weer. Zorg daarom dat je uitspreekt wat je dwars zit, maar op een goede manier. Zorg dat iemand met ADHD dan ook zijn of haar aandacht er echt bij heeft, zodat het gesprek zinvol is. Het is namelijk van belang dat de informatie binnenkomt en de ander ook een reactie kan geven.
Ik heb adhd maar kom bijna nooit te laat, ben over-georganiseerd. Erger me juist als anderen te laat zijn, omdat ik er zo mijn best voor doe. Organiseren en onder controle houden zijn misschien over-compensatie?
Hallo Nienke, ik zelf ook (bijna) nooit.. maar dat is voor iedereen verschillend. Maar wetenschappelijk onderzoek ( https://www.adhdblog.nl/adhd-en-te-laat-komen/ ) wijst uit dat mensen met ADHD over het algemeen toch later komen dan mensen zonder ADHD..
Maar ondanks dat wij wat later komen, zijn we niks minder hoor!! Maar dat hoef ik jou vast niet te vertellen 😉
Of het overcompensatie is.. daar laat ik mij niet over uit, haha. Het zou zo maar kunnen 🙂
Groetjes, Coen
Ik ben of veel te vroeg of te laat.. zou best wel eens gewoon op tijd willen komen…
Ook voor mij helemaal herkenbaar, ik kom bijna nooit te laat en ik erger mij dan ook aan de mensen die steevast te laat komen. In mijn hoofd zeg ik dan; Niet iedereen kan zo zijn zoals mij” en dat wil helpen.
Te laat komen is geen tekort aan tijd maar tekort aan respect voor de ander, leer ik mij te zeggen tegen de laatkomers.
En dat weet dan weer niet iedereen te waarderen??
Dat vind ik dus een beetje kort door de bocht. Ik ben eigenlijk altijd te vroeg. Als ik een afspraak heb zit ik vaak op hete kolen omdat ik zo bezig ben met niet te laat komen dat er geen ruimte is voor ontspanning. Het kan dan nog steeds voor komen dat ik soms te laat kom omdat ik door die spanning niet heb gerealiseerd dat ik nog bepaalde dingen had moeten meenemen. En dat moet dan last minute. Maar ik kan ook net zo goed in mn spelletje op mn telefoon zitten dat ik de tijd vergeet. Dus zet ik wekkertjes. Ik vind het ook vervelend als een ander te laat is, juist doordat ik zo hard mn best doe om op tijd te komen. Maar daar hang ik geen oordeel aan. Ik ben zelf aan het leren wat relaxter te zijn, vind ik waardevoller dan een negatieve stempel op andermans gedrag te zetten. Dat willen wij immers toch ook niet?
Hoi Rianne, de artikelen zijn in het algemeen geschreven. Dus voel je absoluut niet aangesproken.. iedereen heeft verschillende aspecten van ADHD.. wat bij de 1 wel zo is hoeft bij de andere weer niet zo te zijn.
Ik bedoel hiermee de, in mijn geval, collega’s die steevast te laat komen , omdat het ze niets interesseert dat er mensen op hen wachten. En niet incidentele voorvallen. Ik herken me ook maar ál te goed wat u beschrijft.
Ben nu 23 jaar getrouwd en mijn man heeft add. Hij is 8 jaar geleden gediagnostiseerd met add sinds onze zoon de diagnose add kreeg.
De puzzelstukjes vielen toen voor mijn man op zijn plek. Mijn man werkt inmiddels voor zichzelf. Werken voor een opdrachtgever is nooit over rozen gegaan. Kennis geen probleem, maar planning, afspraken of belangrijke informatie uit gesprekken destilleren en onthouden en er weer op terug komen gaven vaak problemen.
Hyperfocus ook heel herkenbaar. Heel enthousiast, een encyclopedie aan kennis maar soms tot de kern komen..snel afgeleid, veel tijd kwijt aan dingen die beter hadden moeten wachten,
(.Kinderen vragen mij uitleg bij het huiswerk want papa duurt zo lang.)
Afspraken onthouden, hij gebruikt een i pad en plant afspraken in. Ook maakt hij gebruik van notitieboekjes. Dat gaat goed.
Maar als er afspraken zijn die niet met zijn werk te maken hebben dan heb ik regelmatig moeten incasseren. Ik help bij deze afspraken door dingen op te schrijven, te herhalen, kinderen soms in te schakelen en dan nog worden afspraken vergeten.
Verder….altijd alles kwijt..bril, telefoon, portemonnaie. Als partner moet je vaak veel geduld. De ene keer gaat dat beter dan de andere keer.
Maar los van mijn irritatie weet ik dat vooral hijzelf eronder lijdt. Hij heeft een verminderd zelfvertrouwen en is vaak gefrustreerd door zijn tekortkomingen in planning, onthouden, aandacht.
Hij heeft echter ook heel veel kwaliteiten. Hij is een fantastisch kunstenaar. Hopelijk wordt hij ooit ontdekt.
Het lijkt wel alsof je het over mij hebt. Als twee druppels…..🤭
Haha Loui, dat horen we heel vaak van andere mensen met ADHD.
Dat komt omdat wij (ik ook als ADHD’er) elkaar bijna altijd snappen. Mensen die geen diagnose ADHD hebben, is het ook weer lastig te begrijpen. Daarom is het ook vaak niet makkelijk voor elkaar.
Ja precies,
Toen ik 4 jaar geleden de diagnose kreeg gesteld ben ik contact blijven houden met de andere leden. We komen elke maand samen om naar het ADHD Cafe te gaan in Maastricht.
Allemaal mensen die het zelfde hebben ( of geïnteresseerd zijn) en we maar aan een blik of woord genoeg hebben. Gewoon gevoelsmatig ……en dat vinden wij normaal.!!!
We zeggen wel eens dat iedereen zo moeten zijn dan waren en niet zoveel misverstanden. 😌
Om een partner te vinden die mijn gedragingen bereid is te tolleren en te accepteren, blijft toch een dingetje. In het begin gaat het goed maar daarna komt langzaam twijfel en dan moet men hard aan de bak om er samen een compromis in te vinden.
Maar daar vertel ik je waarschijnlijk niets nieuws.😌
Groetjes