ADHD en planning hoe gaat dat bij jou? Is voor jou het leven: afwachten wat het brengt en dat zien we morgen wel? In dat geval zul jij zonder planning kunnen leven. Voor mensen met ADHD is dat bijna onmogelijk, zij willen weten waaraan ze toe zijn, raken in de stress bij onverwachte gebeurtenissen. Alles moet worden voorbereid, een schoolreisje, bezoek aan de dokter, nieuwe leerkracht op school, een verjaardag. Dat vraagt nogal wat van de ouders. Niets kan er spontaan gebeuren, want de kans dat het dan mis gaat is groot.
Het leven van iemand met ADHD en voor zijn/haar huisgenoten wordt van A tot en met Z gepland. In het begin door de ouder, later leert het kind met ADHD dit zelf te doen. Een begeleider, coach of ouder zal hieraan veel aandacht besteden, want het is zo belangrijk om een dag goed door te komen doordat alles op papier, een planbord, in een agenda of telefoon staat (zelfs in de vakantie is dat een belangrijk houvast). Een en ander is uiteraard afhankelijk van de ernst van de kenmerken van ADHD.
Hulpmiddelen bij het maken van een planning voor kinderen en voor ouders met ADHD
- Planbord dat zichtbaar in bijvoorbeeld de keuken wordt opgehangen, voordeel daarvan is dat alle huisgenoten de planning kennen en de huisgenoot met ADHD erop kunnen wijzen. Plan niet te strak, zodat er tijd is voor ontspanning.
- Agenda, elke dag je taken opschrijven. Je dient dan wel de discipline te hebben om regelmatig in je agenda te kijken. Neem een agenda met bijvoorbeeld 1 dag per bladzijde voor een duidelijk overzicht.
- Wekker, om je te helpen herinneren dat je dient te stoppen met een taak. De tijd die ervoor was ingesteld is voorbij.
- Applicaties voor de smartphone of tablet voor gebruik in agenda. Naast nuttig leuk om te gebruiken. Er zit echter ook een gevaar aan, namelijk dat je teveel door de smartphone en de mogelijkheden wordt afgeleid.
Plannen op school
Ook op school zul je moeten plannen. Je krijgt een weektaak en die dien je na 5 schooldagen af te hebben. Als je goed kunt plannen lukt dat. Meteen op maandag goed van start gaan en niet wachten tot donderdag, want dan haal je het niet meer. Je krijgt een schoolagenda waarin jij voor jezelf een planning kunt maken. Begin met het vak waarmee je de meeste moeite hebt en werk zo dag voor dag je taken af. Deze manier van plannen gebruik je ook voor het maken van huiswerk. Huiswerk krijg je vaak lang genoeg van te voren op om het te maken of te leren.
Lukt het je echt niet, benader de leerkracht. Wellicht kun je beter met dagtaken werken, dat is overzichtelijk en geeft je geen of minder stress. Bij problemen om huiswerk op tijd te maken geldt: de leerkracht zal controleren of jij je huiswerk goed hebt genoteerd en hij zal per dag aan je vragen hoever je bent, wat je hebt gedaan en wat er nog moet. Misschien krijg je extra tijd als het met jouw inzet niet lukt de taken op tijd te verwerken. Een taak kan ook ingekort worden. Wanneer jij één spellingskaart goed maakt hoef je er geen drie, je begrijpt de stof en ook bij het maken van sommen geldt dat, minder rijtjes als één rijtje goed gaat.
Geef een reactie