ADHDblog.nl

ADHD en vakantie

ADHD en vakantie

ADHD en vakantie, genieten is het! Iedereen blij, bijna vakantie, je kunt bijna niet meer wachten om eropuit te gaan. Geldt dat echter wel voor iedereen? Nee, helaas niet, want mensen met ADHD verheugen zich meestal niet op vakantie. Waarom niet? Hun hele schema en houvast van ritme en regelmaat wordt door vakantie in de war gegooid. Kan iemand met ADHD daarom beter niet op vakantie gaan? Klopt, mensen met ADHD zijn er het meeste bij gebaat dat alles blijft zoals het is, zoals ze gewend zijn. Veranderingen zijn moeilijk! Toch zijn er mogelijkheden om als je de aandoening ADHD hebt een fijne vakantie te vieren, maar hoe dan?

Een fijne vakantie met ADHD

Wanneer op vakantie gaan problemen geeft en meer spanning met zich meebrengt dan ontspanning, dan kun je samen met je ouders of coach/begeleider op zoek gaan naar een vakantie speciaal voor mensen met ADHD. Je komt dan in een kleine groep met mensen die ook ADHD hebben. Deze zo genaamde logeeropvang is er voor jou met je ADHD. Je kunt er één nacht of langer verblijven. Ook voor ouders is dit een fijne oplossing. Even de zorg voor het kind met ADHD kunnen loslaten en aan professionele begeleiders overlaten, zonder dat het voelt dat jij je kind wegstuurt, het kind heeft namelijk enkele gezellige dagen. Om te kijken of dit iets voor je is, vraag je een nachtje proefslapen aan. Als jij als ouder je kind hiervoor inschrijft, bereid een overnachting elders goed voor.

Perspectief heeft iedereen nodig

Perspectief, dat is wat iedereen nodig heeft. Geen stress voor de komende vakantieperiode, maar logeeropvang voor je kind met ADHD regelen. Voor beide partijen een grote stap maar wel een belangrijke. Als de ouders ontlast worden van de dagelijkse zorgen van het kind met ADHD resulteert dat in meer tijd voor de rest van het gezin en tijd voor zichzelf. Voor het kind met ADHD is het goed om met lotgenoten in contact te komen onder professionele begeleiding. Het kind wordt niet in het diepe gegooid als het gaat logeren, het wordt intensief begeleid. Het ervaart er een leuke tijd, logeren onder professionele begeleiding zorgt voor een fijne ervaring.

Prikkelarm vakantiepark voor kinderen met ADHD

Wil je jouw kind met ADHD een leuke dag of vakantie bezorgen dan zal een bezoek aan een pretpark meestal op een drama uitlopen. Dat hoeft echter niet als je de juiste locatie voor een uitstapje uitzoekt. Er zijn prikkelarme vakantieparken voor kinderen met ADHD, autisme of kinderen die hoogsensitief zijn. Bereid een vakantie of weekend weg goed voor door bijvoorbeeld foto’s van een park te laten zien. Kies voor een klein park omgeven door veel groen.

Zomerkamp voor kinderen met ADHD

Elk kind verdient vakantie en/of een weekend weg. Enkele dagen waarin zij op een heel leuke en verantwoorde manier activiteiten doen en worden begeleid. Ze komen in groepjes met lotgenoten, ook dat is fijn. De wat oudere kinderen delen de ervaringen over hun ADHD met elkaar. Er ontstaan vriendschappen, die kinderen met ADHD in het “normale” leven moeilijk kunnen sluiten. Wil je dat jouw kind een keer kan deelnemen aan een zomerkamp met lotgenoten? Neem op tijd contact op met de organisatie, want er is veel animo. Deze ervaring, even weg van huis, zorgt voor een kind met ADHD in veel gevallen voor meer zelfstandigheid en zelfverzekerdheid. De kinderen staan onder professioneel toezicht, maar zullen ook zelfstandig taakjes moeten doen met leeftijdgenoten en/of lotgenoten en daar groeien ze van.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie