ADHDblog.nl

ADHD, de positieve kenmerken

positieve kenmerkenNaast veel vervelende kenmerken als hyperactiviteit, slechte concentratie, vergeetachtig zijn, impulsiviteit, altijd moeten bewegen, snel afgeleid zijn, heeft de aandoening ADHD ook positieve kenmerken. Onderstaand worden deze genoemd en zoals bij de negatieve kanten zal iedereen deze anders en in meer of mindere mate ervaren.

Welke positieve kenmerken horen bij ADHD?

  • Impulsiviteit, zowel positief als negatief, uitbundig temperament zowel wat betreft woede als ook vrolijkheid.
  • Humoristisch, in een gesprek “inbreken”, een gesprek onderbreken op een grappige manier leidt tot humoristische gesprekken.
  • Snelheid, iemand met ADHD kan opvallend snel zijn in het afhandelen van werkzaamheden.
  • Creativiteit, denkt out of the box en dat kan tot mooie oplossingen leiden waar een ander (zonder ADHD) niet aan denkt. Echter ook creativiteit in de zin van knutselen, ontwerpen, bouwen, schilderen.

Zoals je kunt lezen heeft ADHD echt veel positieve kenmerken, maar deze moet je vaak zelf even zien of lezen. Je gaat er dan ook anders naar kijken en ook je ADHD anders zien. Soms struikelen mensen over de obstakels die zij in de praktijk ervaren, maar kijk er eens op een andere manier naar. Dit gaat niet in één keer, maar probeer het eens.

Problemen of positief?

Door de vele problemen die ADHD kan geven ziet degene met ADHD (en zijn/haar omgeving) niet altijd de positieve kenmerken. Een goede ADHD coach zal deze echter zeker benoemen en uitbuiten in de goede betekenis van het woord. Hij of zij zal benoemen waarin de cliënt goed en bijzonder is. Het gevoel van eigenwaarde zal hierdoor toenemen, waardoor cliënt zelfverzekerder wordt. Het is verstandig dat jij er goed over na gaat denken als je ADHD hebt, hoe dat jij er naar kunt kijken. Als je positief bent ingesteld, dan kun je zo het dagelijkse leven ook als aangenamer ervaren.


Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie