ADHD en wandelen

ADHD en wandelenADHD en wandelen gaan heel goed samen. Zoek het groen op, de bossen, de heide, het strand, parken in de buurt, tijdens het wandelen. ADHD en wandelen zal je beter bevallen wanneer er niet teveel prikkels in jouw omgeving zijn. Vermijd daarom drukke winkelstraten en loop zoveel mogelijk in een natuurlijke omgeving, als je daarvoor d kans hebt. Omdat alleen lopen niet overal veilig is, kun je wellicht een wandelmaatje met je meenemen.

Een maatje dat op de hoogte is van jouw ADHD en dus niet druk tegen je gaat praten, maar die ook geniet van de rust en de ruimte. Heb je slaapproblemen? Deze zullen verminderen. Je zult beter slapen als je er een gewoonte van maakt elke dag te gaan wandelen. Neem een stappenteller, deze zal je stimuleren en uitdagen. Neem ook een vaste dag en vaste tijd om te gaan wandelen.

Zorg dat het een gewoonte wordt, dat het in je dag- en weekprogramma staat. Ook thuis stappen doen op de plaats, bewegen (bij extreme weersomstandigheden) en oefeningen doen met muziek zorgen ervoor dat jij je een stuk vrolijker gaat voelen en dat jouw conditie vooruitgaat. Tip: heb je een hond, ook deze vergezelt je graag tijdens het wandelen.

Een gesprek voeren tijdens het wandelen

Vind je het moeilijk om een gesprek te voeren als er iemand tegenover je zit, je begeleider of coach bijvoorbeeld? Geef het aan. De beste en meest ontspannen gesprekken vinden onderweg plaats, tijdens het wandelen. Een begeleider zal graag met je gaan wandelen en een bepaald onderwerp aansnijden waar jullie samen aan gaan werken. Wandelen verbetert jouw concentratie, je conditie en je humeur. Ben je wat ouder en heb je een baan? Wandel in de pauze terwijl jij je lunch eet. Het komt de werkzaamheden na de pauze ten goede. Ook werkoverleg, een gesprek met collega’s kun je prima tijdens het wandelen voeren. Indien de mogelijkheid er in de buurt is wandel je in een park of op een plek met veel groen.

Overweeg wandelcoaching

Overweeg wandelcoaching, geef jezelf dit cadeau. Het gaat je helpen om met je ADHD problemen om te gaan en het kan er zelfs voor zorgen dat de problemen door het wandelen verminderen. De ADHD coach gebruikt de natuur om je inzicht te geven in jezelf. Hij of zij laat je zien dat door de beweging, de stappen die jij zet, er iets verandert. Blijf je zitten dan gebeurt er niets. Wil je dingen veranderen dan dien je stappen letterlijk en figuurlijk te zetten en dat is soms best spannend. Het malen van negatieve gedachten wordt minder en zal zelfs stoppen als je een flinke wandeling maakt.

Je bent fysiek namelijk druk bezig. De buitenlucht zorgt er ook voor dat je mentaal positief wordt gestimuleerd. Je bent in verbinding met je wandelmaatje of wandelcoach, je loopt hetzelfde tempo als je naast elkaar loopt. De natuur om je heen verandert steeds, waardoor je niet blijft hangen in het negatieve. In de buitenlucht, in de natuur ga je meer uit je hoofd en het gevoel wordt steeds belangrijker, waardoor je bij je innerlijk komt. Welke praktische zaken heb je nodig om te gaan wandelen?

  • Goede schoenen en prettig dragende kleding
  • Flesje water
  • Wandelmaatje, waarmee je een klik hebt, die je begrijpt en op de hoogte is van jouw ADHD
  • Wandelcoach, die je vertrouwt en waarbij jij je veilig voelt
  • Vaste planning in je dag- of weekagenda
  • Mooie wandelroute
  • Verrekijker en/of camera om de omgeving nog beter te bekijken en vast te leggen
  • Stappenteller, leuk om van elke wandeling bij te houden hoeveel stappen je hebt gezet.

Reacties

Geef een reactie