etherische olie bij ADHD

Young Living etherische oliën bestrijden ADHD-symptomen

Terwijl in veel gevallen typische ADHD-symptomen nog altijd met medicijnen worden bestreden, wordt het steeds duidelijker dat ook andere, natuurlijk middelen, effectief kunnen zijn. Naast de bekende alternatieve geneeswijzen als acupunctuur en homeopathie, kunnen ook etherische olien de symptomen aanzienlijk verminderen. Met name de ‘Young Life’ oliën hebben een gunstige uitwerking op het kenmerkende klachten patroon.


Etherische olie en ADHD-symptomen

Etherische olie is, zoals naam het al zegt, olie welke makkelijk vervliegt. Draai je een flesje open dan vult de hele ruimte zich snel met de aangename geur van de olie. Terwijl het vroeger vaak door voorstanders van een alternatieve levenswijze werd gebruikt, beginnen steeds meer mensen de voordelen te ervaren. De olie wordt gewonnen uit geselecteerde planten en door middel van destillatie en koude persing wordt de olie gewonnen. Dit proces zorgt ervoor dat de olie sterk geconcentreerd is en toch alle gunstige eigenschappen bewaard zijn gebleven.

Belangrijke factoren

De werking van de olie is afhankelijk van tal van factoren. Zo speelt het chemotype een rol, maar ook de geografische ligging en de manier van produceren. Dat klinkt als een sterke marketing truc, maar niets is minder waar. Etherische oliën worden in de volksmond ook vaak essentiële oliën of aromatische oliën genoemd. Alhoewel het begrijpelijk is, is de naam ‘essentieel’ foutief. De olie op zich strikt genomen niet essentieel. De benaming ‘aromatisch’ is wel correct en verwijst naar de duidelijke geur.

Alhoewel de geur van etherische olie bijzonder aangenaam is, heeft het ook een andere positieve eigenschap. Verantwoordelijk voor die kennis is de Amerikaanse arts Terry S. Friedmann. Hij ontdekte de werking van vetiver olie op mensen met ADHD. Frequent gebruik van vetiver etherische olie vermindert volgens Friedmann specifieke ASDHD symptomen. Zo zou het gedrag aanzienlijk verbeteren en neemt de concentratie toe. Als gevolg hiervan presteren kinderen met ADHD beter op school.

etherische olie bij ADHD

De olie, welke wordt gewonnen uit de grassoort uit India, verbeterd bij intensief gebruik van de olie de hersengolfpatronen. Met andere woorden, het zorgt voor een betere balans in de hersenen. Ook het gebruik van etherische olie van cederhout heeft volgens het onderzoek van Friedmann een positieve uitwerking op ADHD-symptomen. In het geval van cederhout is dit te verklaren door de hoge concentratie sesquiterpenen. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van zuurstof naar de hersenen aanzienlijk verbetert. Om bovenstaande effect te mrijgen, moet men de etherische olie driemaal daags inhaleren.

Stimulerende en regulerende werking

Friedmann stelt dat vetiver het zenuwstelsel kalmeert en een stimulerende werking op de bloedsomloop heeft. Door het inhaleren van de olie worden de werkzame bestanddelen door het lichaam naar het limbische systeem getransporteerd. Dit systeem bevindt zich in de hersenen en is betrokken bij tal van lichamelijke processen zoals het verwerken van emoties en de vaardigheid om te kunnen leren. Ook heeft het invloed op de hypothalamus. Dit orgaan regelt de aanmaak van veel hormonen in ons lichaam. Via de bloedsomloop wordt de werkzame stof in de olie naar alle andere delen van het lichaam gebracht.

Wetenschappelijk bewijs

De werking van etherische olie op ADHD-klachten klinkt als een mooi verkooppraatje, maar is wel degelijk wetenschappelijk onderzocht. Door middel van een EEG (electro-encefalogram) is de verbetering in de hersenen aangetoond. Artsen zien een indrukwekkende toename van de hersenactiviteit op het gebied van aandacht en concentratie. Ouders daarentegen zien ook bij hun kinderen een duidelijke verbetering van de klachten.


Nog meer etherische oliën

Ook andere onderzoeken wijzen in dezelfde richting. Het vakblad ‘Journal of Intercultural Ethnopharmacology’, wijst ook op de veelbelovende werking van vetiver etherische olie. Zo neemt de reactiesnelheid toe en vertonen de deelnemers aan het onderzoek méér activiteit in het sympathische zenuwstelsel. Terwijl het bovenstaande voornamelijk van toepassing is op vetiver en cederhout, is er nog een andere etherische olie die ook niet onopgemerkt mag blijven. Uit onderzoek blijkt tevens dat rozemarijn de cognitieve functies kan verbeteren. Er zijn echter meer etherische oliën die mogelijk een positief hebben op ADHD-symptomen:

 • Pepermunt olie (vergroot de alertheid)
 • Ylang Ylang olie (verbetert de ontspanning)
 • Wierookolie (voor mentale rust)
 • Bergamotolie (reduceert stress- en angstgevoelens)
 • Eucalyptusolie (verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen en vermindert het risico op mentale uitputting)
 • Citroenolie (verbetert de stemming en voorkomt emotionele uitbarstingen)


Reacties

2 reacties op “Young Living etherische oliën bestrijden ADHD-symptomen”

 1. Ann avatar
  Ann

  Hoi Coen, klopt het dat ik olie van Young Living alleen via jullie kan bestellen en niet in de bekendere winkels?

  Ann

 2. Elise avatar
  Elise

  ‘Wetenschappelijk bewezen’.

  Ik was geïnteresseerd dus heb maar eens goed gezocht. Die man heeft eenmalig een onderzoek gedaan in 2001 en in elke groep zaten maar 6 kinderen met ADHD die de olieën kregen.

  Dat is geen bewijs, dat is een interessant eerste vooronderzoek waarmee je verder moet onderzoeken. Zo’n kleine opzet bewijst werkelijk niks.

  Erg opmerkeljk ook dat na dat ene onderzoek je niets meer over of van die man kan vinden.

  Overigens voor mensen met astma en allergieën: als je die olieën gaat verstuiven, begin rustig. Soms kan je een averse reactie krijgen als je niet tegen een bepaalde geur/ plant kan. Jammer, want het ruikt wel heerlijk en dat kan inderdaad stressverlagend werken.

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: