ADHD superfoods

Superfoods die elke ADHD’er zou moeten proberen

De kans is groot dat je zonder het te weten de superfoods in de supermarkt gewoon voorbij loopt. Toch is het zinvol om de volgende keer beter om je heen te kijken. Superfoods hebben namelijk niet alleen de naam gezond te zijn, maar bieden talloze voordelen aan kinderen en volwassenen met ADHD. Nu zul je wellicht denken dat je weer een ‘effectief’ ADHD dieet krijgt voorgeschoteld, maar niets is minder waar. Superfoods zijn namelijk niks anders dan super gezonde toevoegingen voor de reguliere maaltijd. Geen ingewikkeld gedoe, maar gewoon iets extra met extreem veel voordelen.

Wat is superfood?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die aanzienlijk grotere hoeveelheden antioxidanten, vitamines, mineralen en andere ingrediënten bevatten dan de meeste andere voedingsmiddelen. Superfoods komen gewoon voor in de natuur en bestaan ​​al duizenden jaren. Nog een voordeel: superfoods zijn 100% biologisch. Kortom: nog gezonder kan niet. De zes meest interessante superfoods stellen we dus graag aan je voor.

ADHD superfood nr. 1 – Chia Seeds

Deze kleine zaadjes, bij de oude Inca’s en Maya’s waren ze niet weg te denken als vast onderdeel van het dagelijkse menu, zijn hard bezig om ook hier een vaste plek in het schap te veroveren. Dat is namelijk niet zonder reden. Een portie chiazaad (2 eetlepels) zorgt er voor dat je 11 gram vezels, 4 gram eiwit en 5 gram omega 3-vetzuren binnen krijgt. Als dat niet genoeg is, dan is het handig om te weten dat je op die manier zo’n 30% van de aanbevolen  dagelijkse hoeveelheid magnesium naar binnen kunt werken, bovendien bevat het ook fosfor. Magnesium kalmeert het zenuwstelsel en bestrijdt depressies en is betrokken bij meer dan 600 processen in ons lichaam.

Chia-zaadjes kun je eenvoudig door de yoghurt mengen of door de havermoutpap bij het ontbijt. Bak je zelf graag cake, verwerk daar dan ook chiazaden in.

ADHD Superfoods nr. 2 – Hennepzaden

Nee we gaan je niet aan de marihuana helpen, maar toch is ook hennep een superfood. Het zit namelijk boordevol eiwitten en dus is het ideaal voor vegans. Er is echter waardoor hennep eigenlijk niet mag ontbreken.

Een portie (twee eetlepels) bevat 5 gram eiwit, 300 mg. kalium (bijna net zoveel als één banaan!) en veel vitamine A en ijzer. Ook bevat het goede (lees: gezonde) vetten in overvloed.  Omega 3 en 6 vinden we in grote hoeveelheden terug en mensen met ADHD profiteren daar van!

Hennepzaden zijn makkelijk in het gebruik vanwege de relatief milde smaak. Eigenlijk kun je ze in elk gerecht gebruiken, met name in de lekkere dingen zoals cake, koekjes en mueslirepen. Liever iets anders? Probeer het dan te combineren met yoghurt of salades.

ADHD superfoods

ADHD Superfoods nr. 3  – Cacaopoeder

Zonder twijfel is dit een van de meest geliefde superfoods onder ADHD’ers. Een heerlijke decadente smaak zorgt ervoor dat je er maar moeilijk van af kunt blijven. Cacao is de onbewerkte versie van cacao, wat zoveel betekent dat het al het goede heeft behouden en geen vervelende chemicaliën bevat. In oude en vaak vergane culturen noemde men dit de drank van de God – en niet zonder goede reden!

Cacao stimuleert in hoge mate de aanmaak van specifieke stoffen in de hersenen zoals serotonine en dopamine. Deze zijn moeilijk na te maken, maar voor de ADHD’er in kwestie zijn ze bijzonder belangrijk. Het bevat daarnaast ook een grote hoeveelheid ijzer, iets waar kinderen met ADHD vaak een tekort van hebben. Het gebruik van cacao in het eten is super eenvoudig: maak een heerlijke smoothie van cacao, roer het door de yoghurt of als je echt van kokkerellen houdt, meng het dan door de avocadomousse.

ADHD Superfood nr. 4 – Macawortel

Maca-poeder is wellicht nog relatief onbekend als superfood, maar dat gaat veranderen! Het hoort bij de familie van de kolen zoals bloemkool, boerenkool en broccoli. Tot voor kort werd het voornamelijk in Zuid-Amerika gebruikt, maar inmiddels weet ook de Europese consument dit wonder der natuur op waarde te schatten.

Een van de voordelen is dat het zorgt voor een gebalanceerde hormoonhuishouding, maar er is nog iets belangrijkers. Maca is een adaptogeen kruid, wat betekent dat het niet alleen je welzijn bevordert, maar dat het rustgevend werkt. Het zorgt er voor dat je zenuwstelsel zich makkelijker aan nieuwe situaties kan aanpassen. Dat het tevens de geheugenfunctie ondersteunt is natuurlijk ook mooi meegenomen.

Voor ADHD’ers is het voordeel dat invloed heeft op de cortisolspiegel. Die  vecht- of vluchtmodus blijft dus eerder achterwege. Macawortel wordt meestal vermalen tot een fijn poeder. De redenhierachter is dat de kracht achteruit gaat als je het hier als wortel zou kopen. De smaak en geur zijn zeer aangenaam, bijna gember- of kaneelachtig. Het is daardoor ideaal als extra ingrediënt als je cake of koekjes gaat bakken, maar in een smoothie past het ook prima.


Reacties

Eén reactie op “Superfoods die elke ADHD’er zou moeten proberen”

  1. Nathaly avatar
    Nathaly

    Intressant ! 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: