Duidelijke structuur belangrijk voor ADHD kinderen

Structuur is belangrijk bij ADHD, denk aan een duidelijke dagindeling en duidelijke regels. Een kind met ADHD heeft dit van buitenaf echt nodig.

structuur voor mensen met ADHD

ADHD structuur tips

Structuur in het gezinsleven
Structuur in het gezinsleven betekent dat dingen dagelijks of wekelijks op (ongeveer) dezelfde tijd en plaats gebeuren. Het betekent ook dat ze in dezelfde volgorde gebeuren.

Het is voor kinderen met ADHD belangrijk dat veranderingen op tijd worden aangekondigd. Dat geldt voor verandering van activiteit binnen het ‘gewone’ programma (“Over tien minuten gaat de tv uit want dan gaan we eten.”) maar ook over wijzigingen in het programma (“Morgen haalt pappa je niet van school. Mamma haalt je van school, want pappa moet naar de dokter.”).

Maar ook een planning maken is erg belangrijk voor mensen met ADHD.

Structuur in taal en omgeving
Structuur in zijn of haar omgeving betekent vaste activiteiten op een vaste plaats en een opgeruimde omgeving. Het gaat ook over vaste regels voor het opruimen van speelgoed. Al gauw ligt er overal wat. Hoe meer speelgoed over de vloer verspreid ligt, hoe onoverzichtelijker het wordt voor een kind met AD(H)D. Structuur in het aanbieden van speelgoed kan het kind helpen zelf overzicht te houden.

Structuur in ADHD taal betekent: korte, duidelijke zinnen gebruiken. Vooral bij het geven van een opdracht of als het kind iets verboden wordt. Geef het kind één opdracht tegelijk.

Ook anderen kinderen die geen ADHD hebben, kunnen deze tip toepassen. Maar voor kinderen met ADHD is het een zeer belangrijk punt.


Reacties

2 reacties op “Duidelijke structuur belangrijk voor ADHD kinderen”

 1. vraagje hoe kan ik duidelijk heid maken met regels zoals tandenpoetsen 4 keer per dag want hij draagt een slottjes beugel en hij is 15 jaar van 24-09-1996 hij pubert ook veel en heefd ook veel last van faalangst en heefd disley en gebruikt ook medicijnen kost mij veel energie denk ook niet na met dingen moet alles konstant herhalen wil graag een schema maken met regels heb al van alles geprobeert met briefjes op te hangen op slaapkaner in de keuken maar heefd niet veel geholpen wil graag advies wat ik moet doen dat hij zelf nadenkt over de dingen gr els moeder

 2. hallo Freddy,
  Mijn ervaring is dat je er niet veel aan kan doen. Mijn zoon van 14 is inmiddels van zijn beugel af, maar onderhield zijn gebit ook niet goed. Zelfs de orthodont was iedere keer kwaad omdat zijn tanden niet behoorlijk gepoetst waren, terwijl ik voor het vertrek hem degelijk zijn tanden liet poetsen. Pubers maken er geen tijd voor, zitten met andere dingen in hun hoofd. Gelukkig is het eindresultaat van zijn beugel goed gekomen, zonder vlekken op zijn tanden. Blijven hameren, ook al is dat zo vermoeiend en zelf heel goed begrijpen dat een kind met ADHD dit echt niet kan opbrengen.
  In verband met het puberen: niet te veel op reageren, dat krijg ik ook mee van de psycholoog. Er zijn natuurlijk grenzen. Bij een uitbarsting laat ik het eerst over me heen gaan, als we beiden gekalmeerd zijn ga ik een gesprek aan. Dit is niet simpel omdat er altiijd tegenspraak is maar dan verbied ik tegenspraak tot ik uitgesproken ben. Hij kan er dan over na gaan denken en meestal komt het dan achteraf tot een goed gesprek. Vandaag liet hij de deur naar boven openstaan. De katten waren naar boven gegaan. Ik heb hem geroepen en gezegd dat hij de katten naar beneden moest halen. Door veel te impulsief te reageren schoof hij uit en deed zich pijn. Het huis was weer te klein. Ik heb hem laten razen. Na tien minuten ben ik een gesprek begonnen. De reden dat dit alles was omdat hij gewoonweg de deur heeft opengelaten. Dat moet hij inzien. Zo wordt hij bewust van de gevolgen waar hij zelf oorzaak van is.
  Ik hoop dat je aan mijn reactie een beetje hebt.
  Geef vooral niet op en weet dat je niet alleen bent op deze wereld met problemen.
  groetjes
  Margot

Geef een reactie