Het is geen ADHD, want ik heb er helemaal geen last van..

Er zijn bijvoorbeeld leerkrachten of ouders die dat roepen als een kind niet onhandelbaar of geen ruziemaker is. Maar onhandelbaarheid en het maken van ruzie kan gevolg zijn van ADHD.

Het is niet één van de criteria. Ik hoor ouders ook wel eens zeggen: “Dan moet de school maar strenger zijn,” omdat ze er thuis geen last van hebben. Maar het gaat er niet alleen om of zij er last van hebben., maar ook het kind zelf. Als een kind onderpresteert omdat het op school niet kan opletten, of nooit wordt uitgenodigd bij vriendjes omdat ze daar vinden dat het kind te druks is, dan is er wel degelijk last!

Weten of je wel of niet ADHD hebt?

Doe een online ADHD test.

2 gedachten over “Het is geen ADHD, want ik heb er helemaal geen last van..”

 1. 38 jaar nu 40jaar en aan de medicatie dom hoezoe kippig nee beetje gek ja wie niet adhd yes heeft voordelen als je het niet zegt nadeel is gaan ze je begroeten hee adhder nou wel een afgang voor je alsof veen adhdester geen besef heeft we zijn geen rand debielen …. wie is er nu normaal hahaha
  gr. van adhdester

 2. Beste Gigi,
  Of de docent ‘er’ nou last van heeft, of de ouder, of het kind zelf… om tot “kinderen met ADHD” gerekend te worden, moet het gedrag van het kind voldoen aan 5 BELANGRIJKE CRITERIA! Wanneer die 5 criteria niet van toepassing zijn, dan kan een kind geen ADHD toegekend krijgen!
  Als “een kind onderpresteert omdat het op school niet kan opletten, of nooit wordt uitnenodigd bij vriendjes omdat ze daar vinden dat het kind te druks is”, dan ben ik met je eens dat dat heel lastig is en vervelend voor het kind (en voor leraren én voor ouders!). Maar dat is niet genoeg voor het “hebben van ADHD”.
  Je zegt ook: “onhandelbaarheid en het maken van ruzie kan gevolg zijn van ADHD”. Ook dat is waar. Maar die onhandelbaarheid en het maken van ruzie kan ook het gevolg zijn van een trauma en van honderden andere mogelijkheden.
  In elk geval, over die 5 criteria waaraan absoluut voldaan moet zijn…
  Een van de belangrijkste van die 5 criteria voor ADHD is het Impairment-criterium. Daar wijst de bekende en verguisde Laura Batstra vaak op!
  Dit Impairment-criterium houdt in dat “enkele van de herkende symptomen van onoplettendheid en hyperactief-impulsief gedrag aanwezig moeten zijn op 2 of meer terreinen.”
  Anders gezegd: een kind dat op school last bezorgt, onderpresteert en -via school- niet bij vriendjes wordt uitgenodigd… dat kind kan géén ADHD kan hebben WANNEER het thuis geen last bezorgt en wel meedoet, en wanneer het ook buiten op straat kan spelen met anderen…! Zo’n kind kan wel lijden aan iets anders. Wat dat is, dat verdient alle aandacht en respect…
  Meer weten? Lees mijn blogs op http://www.adhdcoachamsterdam.nl in de categorie ‘ADHD: Algemene feiten’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: