Autisme en ADHD verschil

autisme en ADHDEr zijn verschillen tussen autisme en ADHD, maar er is ook enige overlap. Het zal van persoon tot persoon verschillen welke kenmerken van de aandoening overheersen. De belangrijkste overeenkomst is dat iemand met ADHD en iemand met autisme geen overzicht heeft over zijn of haar dagelijkse leven. Het verschil zit in de oorzaak ervan. Bij degene met ADHD ligt dat aan het zich niet kunnen concentreren, snel afgeleid zijn.

Meer over autisme en ADHD

Bij iemand met autisme is het vaak dat hij of zij in details blijft hangen. Iemand met ADHD die in een klas zit en luistert naar de uitleg van de leerkracht kan zijn concentratie verliezen en buiten een vogel zien vliegen en daar helemaal in opgaan. Of een vlieg die op de muur zit kan de aandacht pakken. Bij iemand met autisme kan de hele omgeving hem of haar ontgaan als hij of zij met een gedetailleerde tekening bezig is.

De focus op iets wat hem of haar interesseert wint het van al het andere wat er in de buurt gebeurt. Het is in veel gevallen niet eenvoudig vast te stellen of er sprake is van autisme of van ADHD. Dat komt omdat de gedragingen elkaar overlappen, alleen de oorzaak is anders.

Iemand met autisme die onrustig is en onoplettend krijgt teveel prikkels, heeft geen structuur en/of focust zich op hetgeen de interesse heeft. Degene met ADHD die onrustig is en onoplettend toont hyperactiviteit, is impulsief, geen concentratie, stoort anderen.

Kortom er zijn veel duidelijke verschillen, maar ook genoeg overeenkomsten. Iedereen is uniek, geniet van het leven en steun elkaar waar je kunt!

Geef een reactie