Profielschets van een ADHD’er

profielschetsKen jij de profielschets van een ADHD’er?

Ik, wil niet beginnen met ‘ik’, want dat vind ik zo egocentrisch overkomen terwijl ik toch echt iets zal moeten vertellen over de persoon die ik ben.

Nadruk op ik

De laatste keer dat ik namelijk voor school iets moest analyseren dat over ‘de ik’ die ik ben ging, kreeg ik het feedback dat ik, te veel de nadruk op ‘de ik’ legde.. Sindsdien begin ik geen tekst meer met ‘ik’ en zorg ervoor dat ook anderen hun welverdiende rol krijgen in de teksten die ik behoor te schrijven over mezelf.

Dit artikel is voor

Voor Marcel, de mens die ik het meeste liefheb.
Voor mijn lerares, omdat zij een oordeel zal moeten vellen over mijn portfolio.
Voor de docent waar ik het niet mee eens was.
Voor mij, omdat ik het zo leuk vind om over jou te schrijven.
Zo, genoeg over anderen, laten het over jou hebben.

ADHD Advies

De basisschool leraar adviseerde mij Havo/VWO de docenten van het HBO vroegen mij of Hoger onderwijs niet te hoog gegrepen was. Ik ben erg leergierig en breed geïnteresseerd, en er zijn dan ook veel onderwerpen waar ik het gewoon echt niet over wil hebben, omdat die me niet interesseren.

Doorzetter

Ik ben een echte doorzetter en ken in mijn leven veel momenten waarin ik het opgegeven heb. Ik heb een grote liefde voor taal, u zult hier dan ook een groot aantal spelfouten in vinden. Ik ben erg sociaal en een echte kletskous, op verjaardagen zit ik dan ook altijd stil in een hoekje omdat ik niet weet wat ik moet zeggen.

Verbazing

Toen ik mijn omgeving vertelde over mijn ADHD reageerden ze met verbazing, ik was namelijk altijd zo rustig. Veel mensen moesten lachen, eindelijk had dat stuiterballetje wat zij kenden een officieel naampje gekregen. Op één dag ken ik momenten van grote onzekerheid en overstromende zelfvertrouwen, kan ik verdriet voelen en grote blijdschap.

Stil

Ik zit graag stil en loop vaak rusteloos door de huiskamer. Waar ik ben geweest laat ik chaos en rotzooi achter; mijn computer is altijd netjes en geordend. Ik ben erg schoon en kan niet tegen een vieze badkamer, laatst vond ik een beschimmelde banaan in mijn keuken, ik heb hem na een aantal dagen toch maar weggegooid.

Ik ben vrolijk en enthousiast, demotiverend en sacherijnig in de ochtend. Mijn glas is halfvol als er kraanwater inzit en halfleeg met Spa, want dat vind ik niet te drinken. Je kunt me gemakkelijk mee uiteten nemen, ik lust namelijk alles, behalve 90% van de vleessoorten, champignons, tomaten, meloen, mosselen, soms bananen, warme melk, oesters, slakken, inktvis, soep en garnalen.

Natuur
Ik ben een als-het-me-uitkomt-vegetariër, geef erg om de natuur en vind het vreselijk hoe de vleesindustrie met levende wezens omgaat. Ik bestel ook graag een hamburger bij de Mac, koop scharreleieren (zijn nog altijd goedkoper als de vrije uitloopeieren) en gooi de gekochte kip weg uit de koelkast als hij daar te lang gelegen heeft.

Ik geef ook erg om het milieu en neem nooit de plastic tasjes bij de winkels aan, dat vind ik namelijk zonde. Ik scheid geen afval, gebruik veel wc papier en ga liever met de auto dan met de fiets. Ik ben erg sportief en de laatste keer dat ik gezweet heb van lichamelijke activiteiten was toen ik 16 was.

Inleven

Ik kan erg goed me inleven, uitleven beleven, overleven en meeleven. Ik lieg nooit en vertel mezelf vaak leugens, over mij. Er is nog zoveel wat ik zou willen doen in dit leven, ik ben alleen nog niet begonnen.
Ik laat niet snel over me heen lopen en kom er ook altijd te laat achter wanneer ik als deurmat gebruikt word. Mijn leven heeft structuur nodig en ik kan er absoluut niet tegen als elke dag hetzelfde is. Als ik in een groep ben, wil ik graag alleen zijn. Wanneer ik alleen ben wens ik vaak mensen om me heen.

Angst

Ik durf niet veel en wanneer men mij uitdaagt doe ik alles. Ik heb veel humor, kan geen moppen vertellen of typetjes nadoen en niemand snapt ooit mijn grap.

Ik ben niet lenig, toch zit ik vaak in een spagaat om iedereen maar naar het zin te maken. Ik hou erg van zonvakanties en wordt erg sacherijnig van heel de dag op het strand liggen. Ik denk vaak dat ik geleefd word en vergeet daarbij voor het gemak dat de mens een eigen keuze bezit.
Om de drie maanden verander ik de woonkamer ingrijpend en om het jaar verhuis ik. Ik ben een groot reflectieboek, maar sommige dingen wil ik gewoon niet onder ogen komen. Mijn gezicht is een open boek dat ik soms graag dicht zou willen slaan.

Ik vind mijzelf streng gelovig, ga vrijwel nooit naar de kerk en woon samen. Ik ben makkelijk in omgang en moeilijk om mee om te gaan. Wanneer ik kwaad ben ga ik stampvoeten en verbaas ik me waarom ik niet serieus genomen word.

Ik maak huiswerk op verjaardagen, vakanties, in de auto en in de trein omdat ik me dan het beste kan concentreren. Ik heb een tong die kwetst, opbeurt, scheldt, zingt, schreeuwt, mompelt, roddelt, bespreekt, gebied, vraagt, smakt, complimenteert, babbelt, kibbelt, liegt, eerlijk en troost. Ik heb ogen die huilen, vervloeken, stralen, schitteren, verwonderen, gebieden, veroordelen en verzwijgen.

Ik heb oren die gebrokenheid horen en negeren, handen die helpen en voeten die een stap terug doen. Ik heb schouders om ergens onder te doen, een hoofd dat ‘nee’ kan schudden en een buik die vol kan zijn. Ik heb vaak iets tot over mijn oren, iemand op mijn rug en sta vaak de verkeerde kant op.

Beide benen op de grond

Ik heb eens geprobeerd een gat in de lucht te springen, maar stond al gauw weer met beide benen op de grond. Ik heb eens vlinders in mijn buik gehad, maar ben vergeten ze eten te geven. Ooit liep ik met mijn hoofd in de wolken tegen een lantaarnpaal.

Ik weet erg goed wie ik ben en wat ik ben wanneer ik even vergeet wie er tegenover mij in de spiegel staat.

Geschreven door Yoel

7 gedachten over “Profielschets van een ADHD’er”

  1. Je hebt me vol verbazing doen staan en zit verrast nog een paar keer te lezen. Kennen wij elkaar, want Hoe heb je mij zo goed kunnen beschrijven??

  2. Yoel, heel mooi geschreven en zeker veel ADHD herkenning! Zoals je zelf ook zegt “ik ben een openboek” bij deze.. ik heb ook nooit wat te verbergen.. ze mogen ‘alles’ weten.. dan voor het delen van deze super ADHD ervaring!
    Denk echt dat veel ADHD’ers zichzelf hier in herkennen!
    Johan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *