Talenten van ADHD

talentenAls we nou eens alle mensen met de stempel ADHD erkennen als talent. Halen we alle eigenschappen naar voren die het talent van de persoon tonen, dan krijgen we opeens een heel ander beeld. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het kunnen hyper focussen. Het volledig storten op een bepaalde activiteit met volle overgaven. Sommige personen dromen ervan dit te kunnen!

Talenten positief benaderen

Ik ben er zelf van overtuigd dat als je de talenten naar voren haalt dat de mindere kanten vanzelf of met ondersteuning een plekje kunnen krijgen. Vergroot het talent, verkleint de nadelen. Aan ieder voordeel zit een nadeel. Op dit moment vergroten we het nadeel en wordt daar aan gewerkt zodat we het eigenlijk nog meer vergroten. Niet gek dat kinderen en volwassenen aan de medicijnen worden gezet omdat gedragstherapie niet werkt of in de ergste gevallen geen eens geprobeerd wordt.

ADHD talenten erkennen

Als je als ADHD persoon het talent niet ziet lijkt het een grote last en wil je er van af want je hebt er zelf last van en je omgeving ook. Heel begrijpelijk dat je dan naar medicijnen grijpt. Ik zou zeggen, wel zonde van het talent wat je daarmee vergooit. Er zijn andere manieren om om te gaan met de mindere kant. Je slikt toch ook geen medicatie omdat je ruzie maakt? Dit alles hoort gewoon bij het leven en het leerproces. Een ruzie leren oplossen op de juiste manier is een beter alternatief. Een keer goed boos worden is ook helemaal niet verkeerd.

Waarom ADHD niet gezien wordt als talent

Maar hoe kan het zijn dat we ADHD niet vaak als talent zien? Vaak is het talent nog niet goed zichtbaar en mensen ADHD alleen maar van de negatieve kant willen zien. In mijn beleving stomp je het talent af als je bijvoorbeeld met medicijnen gaat werken. Naar mijn inziens zou het beter zijn om de persoon te begeleiding in het ontdekken van het talent. Op die manier ligt de focus op het positieve en zal de negatieve kant niet meer zo negatief worden ervaren.
Geschreven door Caroline Franssen


Reacties

Geef een reactie