Heb je een kind met ADHD dan zul jij vaak denken dat je tekort schiet in het geven van aandacht en het oplossen van de complexe problemen, die ADHD met zich meedraagt. Aandacht voor het speciale kind, aandacht voor de andere kinderen en voor je partner. Een kind met ADHD vraagt veel extra zorg, niets gaat vanzelf, alles moet goed voorbereid worden. Dat is voor anderen die de kenmerken van ADHD niet kennen of begrijpen, bijna niet te geloven.
Jouw bijzondere kind wordt al snel gezien als een verwend kind, dat teveel aandacht krijgt. Wist je dat wanneer een kind met de diagnose ADHD bij jou in huis woont dat je in veel gevallen voor thuisbegeleiding in aanmerking kunt komen?
Denk er over na en ga vervolgens op zoek naar de beste thuisbegeleiding voor jouw kind. Het is geen schande om toe te geven dat wat extra hulp en thuisbegeleiding voor jou, je kind met ADHD en je gezin zeer welkom zouden zijn. In het begin zal het je nog niet meteen veel tijd opleveren.
Het zal je zelfs tijd kosten om met de hulpverlener een gesprek te voeren en een plan op te stellen hoe de aanpak zal worden. Ook evaluaties komen regelmatig terug. Bedenk dat dit voor het welzijn van jullie hele gezin is en vaak ook voor de directe omgeving. Als de begeleiding “goed loopt” en je ziet de vorderingen die je kind maakt zul je blij zijn dat je deze stap hebt gezet.
En wellicht komen er straks wat vrije uurtjes voor jou, wat tijd voor jezelf, als de hulpverlener met je kind met ADHD aan de slag gaat bij je in huis of elders bijvoorbeeld boodschappen doen, deelnemen aan het verkeer en andere belangrijke zaken, activiteiten die allemaal leermomenten zullen zijn voor het kind.
Thuisbegeleiding heeft het hele gezin veel te bieden, maar kan het niet alleen!
Thuisbegeleiding heeft het hele gezin veel te bieden. Er is echter een belangrijke voorwaarde. Dat ene uurtje per week dat je gebruik kunt maken van deze hulp is niet voldoende. Hetgeen er in dat ene uurtje wordt aangeleerd aan jouw kind met ADHD moet jij verder in praktijk brengen en dat de hele week en de tijd daarna nog steeds.
Ook het gezin kan en dient een bijdrage te leveren voor optimaal resultaat. Laten jullie de touwtjes vieren en ga je op de oude voet verder dan zal de begeleider het aangeleerde telkens opnieuw moeten introduceren. Het is een samenwerking van kind met ADHD, de ouders, de rest van het gezin en de begeleider. Gaat de begeleider bijvoorbeeld op de fiets met jouw kind deelnemen aan het verkeer en de regels uitleggen, dan wordt er van de ouders ook verwacht dit voort te zetten. Juist de herhaling zorgt voor resultaat, de professionele begeleider kan het niet alleen. Dit zal zeker ook in een kennismakingsgesprek worden besproken.
Thuisbegeleiding en sociale vaardigheden
Kinderen en volwassenen met ADHD hebben vaak te maken met meer dan één kenmerk van ADHD. Voor de duidelijkheid de kenmerken van ADHD zijn: moeite met sociale vaardigheden (sociaal onhandig), moeite met het verwerken van (teveel) prikkels, met concentratie, moeite met veranderingen, moeite om stil te zitten (hyperactief), niet kunnen plannen, geen overzicht hebben over huiswerk of over de dagelijkse dingen, vaak dingen vergeten (denk aan die sporttas voor de gymles), maar ook het vergeten van afspraken, woede aanvallen, slapeloosheid, weinig tot geen tijdsbesef, angsten, prikkelbaarheid, impulsief reageren, nooit rust in hoofd en/of lichaam krijgen (rusteloosheid), alsmaar blijven praten (ook als luistert er niemand), onhandig (sociaal maar ook bijvoorbeeld vaak knoeien, iets laten vallen).
Wellicht kun je er nog wat aan toe voegen, maar wat zijn het veel kenmerken die iemands leven zo kunnen beïnvloeden! Uiteraard hoeven ze niet allemaal voor te komen om te kunnen spreken van ADHD. Eén punt wordt er hier uitgelicht, de sociale vaardigheden (eigenlijk het gebrek aan sociale vaardigheden). Deze hebben een leven lang invloed op iemand met ADHD. Wat kun je in dit verband herkennen bij iemand met ADHD?
- Hij of zij laat iemand zijn verhaal niet afmaken en stapt van het ene op het andere moment op zonder opgaaf van reden. Het lijkt dan of iemand totaal ongeïnteresseerd wegloopt, maar waarschijnlijk “zit er iets anders in het hoofd wat op dat moment moet”. Dit komt onbeleefd over op mensen die geen weet hebben van de ADHD die er speelt.
- Hij of zij geeft een ongezouten mening, zonder rekening te houden met de gevoelens van de ander. Dit komt gevoelloos over.
- Hij of zij valt mensen in de rede met iets wat hem of haar op dat moment bezighoudt. En dat kan een totaal ander onderwerp zijn als waarover het gesprek ging. “Luister je wel?”
Genoemd gedrag wordt niet geaccepteerd door mensen zonder kennis van ADHD. Druk, impulsief gedrag en desinteresse (ten minste zo lijkt het) zorgen ervoor dat kinderen geen aansluiting vinden bij leeftijdsgenootjes. Volwassenen met ADHD kunnen op hun werk daar last van ondervinden. De juiste hulp om dit sociaal onhandige gedrag om te buigen is belangrijk voor de rest van het leven voor iemand met ADHD. Een sociale vaardigheidscursus is één van de mogelijkheden, maar bij kinderen met ADHD kan ook thuisbegeleiding hierin veel betekenen. De professionele en ervaren hulpverlener/begeleider kan met het kind in de praktijk diverse situaties oefenen. Denk daarbij aan:
- oogcontact maken als je met iemand praat,
- goede lichaamshouding,
- stemgebruik,
- leren luisteren naar anderen,
- leren om complimenten te geven,
- leren om samen te werken,
- leren om even te wachten totdat je aan de beurt bent,
- leren om ruzie op te lossen,
- leren om op de juiste manier te reageren op anderen (assertiviteit, maar ook leren omgaan met pestgedrag).
Voordelen thuisbegeleiding
- Een luisterend oor bij iemand die jouw problemen begrijpt, die weet hoe complex ADHD kan zijn en hoe vermoeiend en uitputtend dit voor ouders kan zijn. Je kunt je verhaal kwijt en je kunt vragen stellen. Hoe kijkt een professionele hulpverlener tegen de dingen aan waar tegen jij aanloopt tijdens de opvoeding.
- Professionele persoon, die speciaal voor jou, jouw kind en je gezin komt, jij voelt je serieus genomen en je kind krijgt hulp die het nodig heeft.
- Door oudergesprekken met de hulpverlener ga jij je kind beter begrijpen.
- Ervaring van een thuisbegeleider zorgt ervoor dat je diverse handvatten krijgt aangereikt met een gebruiksaanwijzing, zodat ze toe te passen zijn in het dagelijkse leven.
- Als er een goede vertrouwensband is opgebouwd tussen de begeleider, jouw kind en jou kun jij de zorg even loslaten op momenten dat er thuisbegeleiding plaatsvindt.
- Je kunt met thuisbegeleider praten over weekendopvang om op die manier meer tijd te kunnen besteden aan de rest van je gezin of (niet onbelangrijk) om zelf bij te tanken.
Nadelen thuisbegeleiding
De voordelen overtreffen de nadelen en thuisbegeleiding werkt echt. Toch worden de nadelen kort genoemd, om je te vertellen met welke probleempjes je in het begin te maken kunt krijgen. Om je te vertellen dat dit niet raar is en dat je daar met alle partijen even doorheen moet. Zie het als een drempel of een hobbel die jullie moeten nemen om daarna meer te kunnen genieten van elkaar, de omgeving en het leven.
- Je kind vindt het niet altijd prettig al die aandacht en die opdrachten die het gaat uitvoeren samen met de hulpverlener. Dat heeft wat tijd nodig. Het kan even duren voordat een kind zich hieraan overgeeft en voordat het zelf de voordelen ervaart.
- In het begin dat er thuisbegeleiding is, voel jij je misschien wat ongemakkelijk in je eigen huis. Iemand in huis die jou vertelt welke aanpassingen je dient te doen, wat je dient te veranderen in het voordeel van je kind. Als je echter ziet dat je soms met kleine aanpassingen zoveel kan bereiken en echt het verschil kunt maken, zal dat gevoel van ongemak snel verdwijnen. Je moet ook aan elkaar wennen, dat geldt voor alle partijen. Geef het een kans.
- Is er totaal geen klik, praat erover. Wellicht is het beter dat er een andere begeleider wordt ingezet. Doe dit alleen als er geen andere oplossing is, want een verandering zorgt ervoor dat jouw kind met ADHD opnieuw zal moeten wennen aan weer een andere persoon. Een goede thuisbegeleider zal hiermee ook altijd rekening houden. Deze weet als geen ander hoe belangrijk een vaste begeleider voor iemand met ADHD is. Onderschat deze band niet!
Geef een reactie