Welke ADHD ervaringsdeskundigen zijn er?

Op de eerste plaats ben jij als de ouder van het kind met ADHD de ervaringsdeskundige. Jij kent je kind het beste, want jij bent er de meeste tijd mee samen en maakt het in allerlei situaties mee. Cijfer jezelf niet weg, omdat de professionals er een studie van hebben gemaakt om jouw kind te helpen en te begeleiden. Het fijne van een deskundige begeleider is, dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen. Je hebt iemand naast je staan die je adviseert, die je tools aanreikt en een luisterend oor biedt.

Dat laatste heb je hard nodig. Het is prettig als iemand begrijpt hoe moeilijk het kan zijn om een kind met ADHD op te voeden, hoe het voelt als iedereen je vol onbegrip aankijkt en bekritiseert.

Jij bent het ook die de positieve dingen die ADHD met zich meebrengt (bij iedereen op een andere manier) ontdekt en je kind daarin kunt stimuleren. Jij bent die ervaringsdeskundige en toch is het prettig een andere ervaringsdeskundige te kunnen raadplegen. Je kunt weleens het gevoel hebben, dat er anders niets meer is dan die complexe ADHD. De professional zal je uit de put halen, want hij/zij is er voor je kind maar ook voor jou.

En dat heeft een goede reden: als het met jou niet goed gaat, gaat het met het kind ook bergafwaarts en andersom als het met het kind niet goed gaat, gaat het met jou ook niet goed. De bekende wisselwerking!

ADHD ervaringsdeskundigen, die naast je staan

ADHD ervaringsdeskundigen staan niet boven je, maar naast je. Zij hebben hun studie succesvol afgerond, wellicht ook al een heleboel praktijkervaring. Ze zullen graag met je meedenken en tools aanreiken die je kunt proberen om de kwaliteit van het leven van jouw kind met ADHD en het gezin dat eromheen staat te verbeteren. Je doet het samen, je leert van elkaar. De professional heeft een kast vol wetenschappelijke theorieën, tools, methodes, ervaringen met andere cliënten en leert van collega’s.

Door naar jou als ouder te luisteren hoe het kind zich thuis gedraagt kan hij/zij er de juiste aanpak op afstemmen. Jouw aandeel als opvoeder is groot!

Hetgeen de professionals aanbieden is verantwoord, maar het blijft uitproberen of het werkt. Ook andere ouders met een kind met ADHD zijn ervaren en kunnen je tips geven, wissel je ervaringen uit. Je staat er niet alleen voor en dat geeft zo’n fijn gevoel. Het kan je net dat beetje lucht geven, dat je nodig hebt om door te gaan. Mensen die naar je luisteren zonder te oordelen of te veroordelen.

Als je professionele hulp en begeleiding voor je kind inschakelt, houd dan in de gaten of er een klik is tussen de therapeut en jouw kind. Is die er niet dan zal je kind zich anders gaan voordoen dan het in werkelijkheid is en voelt en zullen de gewenste resultaten wegblijven. Een professional zal het zelf ook aanvoelen als er geen klik is en daar eerlijk over zijn. Hij/zij zal je doorverwijzen naar een collega. Als volwassene met ADHD zal je zelf kunnen bepalen of er een klik en een meerwaarde zijn door bij deze professional in therapie te gaan.

Mensen en kinderen met ADHD zijn allemaal individuen met een eigen karakter. Ervaringsdeskundigen zijn mensen die elk hun specialiteit hebben. Zo zal de ene goed zijn in het aanleren van sociale vaardigheden en de ander uitblinken in het verbeteren van het zelfbeeld. Uiteraard zijn ze allemaal goed in hun vak, maar toch kan een bepaalde aanpak net iets beter of slechter uitvallen. Het is belangrijk dat de juiste mensen bij elkaar komen voor het beste resultaat.


Reacties

2 reacties op “Welke ADHD ervaringsdeskundigen zijn er?”

 1. Marcel avatar
  Marcel

  Hai Coen , voor de zoveelste keer mail ik , tot nu nog steeds geen antwoord. Baal ik van. eerst een pb tje gestuurd , niets gehoord. Daarna 2 a 3 x gemaild, niets gehoord. Op de facebook site een berichtje gezet, geen reactie. Het kan zijn dat iemand het druk heeft , hoor je mij niet over maar ruim een week terug al een berichtje gestuurd.

  1. Coen Olde Bijvank avatar
   Coen Olde Bijvank

   Hallo Marcel, wij starten over twee weken met onze nieuwe ADHD support hulplijn. Ook snap ik dat het balen is, maar op dit moment is er geen andere oplossing.

   Ja we hebben het druk en het zal alleen nog maar drukker worden. Vandaar dat we nu extra mensen in dienst hebben genomen.

   Hopelijk je voldoende geïnformeerd te hebben.

   Groeten, Coen

   P.S. wij zijn en blijven grotendeels een non-profit organisatie. De tijd en energie die wij in ons ADHDblog platform steken is dus allemaal vrijwillig.

Geef een reactie