ADHD behandeling met gamen

ADHD behandeling met computerspelletjes | EndeavorRx game

EndeavorRx: de videogame voor kinderen met ADHD. Voor ouders van kinderen met ADHD is er goed nieuws: in de V.S. is er voor het eerst een videogame goedgekeurd voor gebruik bij de behandeling van kinderen met ADHD. De goedkeuring betreft de classificatie van de videogame als medicatie in een behandelingstraject.


De game, EndeavorRx, zou kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 12 jaar kunnen helpen bij het behandelen van concentratieproblemen.

EndeavorRx als onderdeel van een ADHD behandeling

De goedkeuring van de videogame komt niet helemaal als een verrassing, maar de mededeling van de ‘Food and Drug Administration’ (FDA) is wel de officiële erkenning van de effectiviteit van de game. De FDA, de Amerikaanse toezichthouder voor voedsel en geneesmiddelen, stelt dat de game een effectief onderdeel van een ADHD-behandeling kan zijn. Belangstellenden zouden er wel rekening mee moeten houden dat de videogame een aanvulling is op de reeds beschikbare methodes.

Het is zeker geen alternatief of vervanging van de reguliere behandelingen.

Het spelen van EndeavorRx is niet geheel zonder risico’s. Enkele mogelijke bijwerkingen kunnen frustraties, hoofdpijn, duizeligheid en agressie zijn. Volgens de FDA is dat geen belemmering gezien de talloze positieve effecten.

Concentratie verbeteren door computerspel EndeavorRx

Het spel laat de gebruiker via een soort hoverboard over een circuit manoeuvreren. Door het regelmatig spelen van de videogame zou de concentratie worden bevorderd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ouders van kinderen met ADHD merken dat er duidelijk sprake is van vooruitgang bij hun kind. Dat effect treedt niet op na een of twee keer spelen, maar na twee maanden regelmatig gamen.


Toestemming FDA goedgekeurd

Het verkrijgen van de toestemming van de FDA is een lang traject geweest. In totaal duurde het ruim zeven jaar voor de felbegeerde erkenning van de Amerikaanse toezichthouder een feit was. Zo keek men vooral naar andere onderzoeken op dit gebied en werden maar liefst 600 kinderen gevolgd om vast te stellen dat de game inderdaad verandering bij kinderen met ADHD merkbaar was.

De nu verkregen toestemming betekent overigens niet dat er sprake is van een unaniem gesteunde conclusie. De game is dan ook niet beschikbaar voor iedereen. De ontwikkelaar zegt zelf dat slechts een beperkt aantal mensen toestemming krijgt om te gamen. Mocht je het zelf overigens willen uitproberen, dan is het een zaak van lange adem: er is namelijk al een wachtlijst voor geïnteresseerden.Reacties

Eén reactie op “ADHD behandeling met computerspelletjes | EndeavorRx game”

  1. Jacko G.J. avatar
    Jacko G.J.

    de beste ervaring voor het behandelen van ADHD zijn medicijnen, in mijn geval.

    Ik geloof wel dat zo’n computerspel kan bijdragen aan de behandeling maar het effect zal nooit zo groot zijn..

Geef een reactie


%d bloggers liken dit: