Hoe gebruik ik methylfenidaat?

De juiste dosering wordt bepaald door de behandeld arts. Dit wordt ook vermeld op het etiket. Lees dit goed voor u met het gebruik van methylfenidaat begint.

Hoe kunt u methylfenidaat het beste innemen?

Indien u merkt dat u snel last krijgt van uw maag na de inname van methylfenidaat, probeer de capsules of tabletten met wat voedsel in te nemen.
Als richtlijn voor het innemen van de medicatie kunt u de volgende adviezen gebruiken:

  • Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) neemt u het beste in met water. Een hal glas is normaal gesproken voldoende.
  • De inname van tabletten met een verlengde afgifte (Concerta en Kinecteen) dient u in zijn geheel in te nemen. De tabletten zijn voorzien van een beschermende laag. Deze laag zorgt ervoor dat de werkzame stof gedoseerd wordt afgegeven. Voorkom daarom dat u op de tabletten gaat kauwen.
  • Voor de capsules met een verlengde afgifte zoals Equasym XL en Medikinet CR geldt dat u deze in zijn geheel moet inslikken met water. Normaliter is een half glas water voldoende. Slik de capsules in zonder te kauwen.

Als het inslikken van de capsules lastig is, kunt u de inhoud van de capsule ook uitstrooien op een eetlepel appelmoes. U dient dit dan wel in zijn geheel door te slikken, dus zonder te kauwen. Drink na de inname wat water. De korrels in de capsule zijn net als de tabletten voorzien van een beschermende laag om een gedoseerde afgifte te garanderen. Als u wel op de capsule of de korrels zou kauwen zorgt u ervoor dat de beschermende laag wordt afgebroken en de werkzame stof direct in een (te) grote hoeveelheid in het lichaam wordt opgenomen.

Wanneer moet de medicatie worden ingenomen?

Gewone tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat)
In standaardsituaties zal de arts aanraden om de dagdosering in twee tot drie keer in te nemen. Normaal gesproken zal u het advies krijgen op de eerste tablet in de ochtend in te nemen, kort na het opstaan. De tweede tablet neemt u dan rond 1 uur in. Op die manier heeft u als patiënt de gehele dag profijt van de medicatie. De laatste dosis dient u vier uur voor u gaat slapen in te nemen. Is de periode tussen de inname en het slapen gaan korter, dan kan het gebeuren dat u aanzienlijk meer moeite heeft op in slaap te vallen.
Nadat de tabletten zijn uitgewerkt, vaak na drie tot zes uur, kunt u gedurende een korte periode u extra energiek voelen. Op het tijdstip van verhoogde activiteit kunt u zelf invloed uitoefenen door de tablet mogelijk iets later in te nemen. Op die manier kunt u de periode van meer activiteit op een rustig moment laten vallen.
Capsules en tabletten met een verlengde afgifte en werking zoals Concerta, Kinecteen, Equasym XL en Medikinet CR.

  • De dagdosering dient in de ochtend te worden ingenomen.
  • Equasym XL kunt u het beste vóór het ontbijt innemen.
  • Medikinet CR kunt u tijdens of na het ontbijt innemen.

Merkt u dat de tabletten of capsules niet lang genoeg werken, neem dan contact op met de behandelend arts. In sommige gevallen kunt u overstappen op gewone tabletten of de normale tabletten gaan gebruiken naast de voorgeschreven tabletten met een verlengde afgifte.

Hoe lang moet u methylfenidaat gebruiken?

ADHD en het gebruik van methylfenidaat
Na ongeveer een behandeling van ongeveer 4 weken kan de arts op basis van uw ervaringen, bepalen of de voorgeschreven medicatie voldoende aanslaat. Uiteraard kunt u zelf ook de werking van de medicatie bijhouden door uw eigen ervaring op te schrijven.
Methylfenidaat wordt vaak voor langere tijd voorgeschreven, maar dit per patiënt verschillen. Indien u methylfenidaat langer dan een jaar gebruikt, zal de arts u adviseren om enkele keren per jaar te stoppen om gewenning te voorkomen. Deze ‘stopperiode’ wordt door uw arts gebruikt om de effectiviteit te evalueren. Het is mogelijk dat de arts concludeert dat u in staat bent om met de aandachtstoornis om te gaan en de overmatige activiteit in goede banen kunt leiden. In dat geval is het gebruik van methylfenidaat niet meer noodzakelijk.
Narcolepsie
Methylfenidaat is geen geneesmiddel, u zult dus niet van uw aandoening verlost worden door het gebruik van methylfenidaat. Het is echter wel een goed medicijn om de symptomen van narcolepsie te bestrijden. Voor de behandeling van narcolepsie is een langdurig gebruik van methylfenidaat vaak gewenst.